BLOG

Kako pravilno pasirati sa Reber ručnim pasirkama, da vam pasirke imaju dug vijek trajanja

Ljeto i jesen doba su kada povrće i voće u vrtu potpuno sazrijeva. Najukusnije je voće ono koje sami uzgojimo. Kada je količina voća veća od potrošnje u kućanstvu, vrijeme je za izradu zimnice koju ćemo rado koristiti u zimskom periodu.

Kako bi domaći umak od rajčice bio zaista ukusan, a vaša pasirka bila vaš dugogodišnji pomoćnik, morate znati nekoliko malih trikova i pravila.

Ako vas neki trikovi zanimaju, u nastavku pročitajte kako pasirati rajčicu ručnom Reber pasirkom.

Priprema rajčice za pasiranje

Rajčica je voće koje se može čuvati na različite načine. Danas ćemo vam pokazati i opisati kako od zrelih i zdravih rajčica pripremiti pire (umak) za zimnicu.

Za početak se u vrtu beru samo zdravi i zreli plodovi dan-dva prije pasiranja, kako bi plodovi mogli odležati.

Naše Kajo košare za spremanje povrća i voća dobro će vam poslužiti i kod skladištenja rajčica.

Rajčice oprati, odstraniti peteljke i staviti na pokrivenu podlogu, gdje ih ocijediti i osušiti. Uklonite manje zrele i oštećene (trule) plodove.

Za pasiranje su prikladne i sirove i kuhane rajčice, kuhane je potrebno samo ohladiti prije pasiranja.

Veće rajčice narežite na četvrtine, a manje na polovice i izrežite zeleni dio gdje je prije bila peteljka. Peteljke bi začepile naš stroj i upropastile kašu, tako da se na ovom koraku stvarno trudimo da dobijemo kvalitetnu kašu.

Naravno, za rezanje smo koristili Swibo nož.

Možemo krenuti sa pasiranjem

Krenimo pasirati rajčice uz pomoć Reber ručne pasirke koji odvaja pulpu rajčice od kožice i sjemenki.

Ispod izljevnog lijevka pasirke staviti dovoljno nisku posudu da uhvati pulpu te ćemo tu pulpu prebacivati u veću posudu u kojoj ćemo je kuhati. S prednje strane Reber ručne pasirke rajčici će se ukloniti sjemenke i kožica (kora). Ovo također stavljamo u posudu i ispraznit ćemo ga i baciti u hodu.

Pulpa mora biti lijepe crvene boje, bez sjemenki i kožice. Uvjet za to je, naravno, zdrava i zrela rajčica.

Kada počnemo dobivenu pulpu sipati u veću posudu, pazimo da ne napunimo posudu do ruba. Prilikom vrenja stvara se pjena koja bi pobjegla preko ruba i zaprljala štednjak. Radije uzmemo dvije posude, kad voda ispari pretočimo ih zajedno i lakše promiješamo.

Kada se pulpa toplinski obradi, voda ispari i dobije se gusta tekućina koja se zatim zamrzne ili pasterizira u boce ili staklenke.

Na nama je da odlučimo koju ćemo gustoću kaše kuhati. Ovisno o tome kako ćemo koristiti naš proizvod, možemo ga kuhati još sat vremena ili jednostavno posoliti i spremiti.

Pulpa rajčice može se koristiti tijekom cijele godine, smrznuta se može koristiti bez prethodnog odmrzavanja. Prilikom punjenja kaše u bočice, volumen ne smije biti veći od 300 ml, jer se radi o proizvodu bez konzervansa i nakon otvaranja bočice može se iskoristiti unutar dan-dva.

Primjena pirea od rajčice u kulinarstvu je vrlo široka: od umaka, juha, pizza,… pa bi osnova za sva ova ukusna jela trebala biti dobra. Sol koristimo samo prilikom pripreme, svi ostali začini se dodaju kasnije, ovisno o tome što ćemo kuhati.

Čišćenje ručne pasirke Reber

Nakon pasiranja, pasirka se rastavlja i pere kako bi se spremila i pripremila za sljedeću sezonu. Reber pasirka može se prati samo vodom ili blagim deterdžentom za pranje posuđa.

A ako smo odabrali stvarno zrele i zdrave plodove, stroj ćemo također lako očistiti i osušiti.

Prikazana je i opisana uporaba ručne pasirke Reber, no podsjetimo da u našem asortimanu postoje i električne Reber pasirke. Pogodni su za veće količine pasiranja. Njihovom upotrebom doista ćete uštedjeti mnogo vremena.

Reber pasirke, ručne i električne, sve su više prepoznate u Europi, stoga ne oklijevajte i požurite s kupnjom u online trgovini horizont-adria.com.