Kobasica je u svojoj srži meso + mast + sol, ukratko masa koja se mijesi dok se ne sjedini. Tako pripremljena čeka da bude punjena u crijeva i ovitke za kobasice i salame.

Svinjska crijeva su donekle standardna i postoje u različitim širinama, što se veže uz dosta tradicionalnih recepata. Goveđa crijeva su vrlo široka i zapravo se koriste samo za svježe kobasice i krvavice i salame. Kolagenski omotači su izdržljivi, ali mekani i odličan su izbor za izradu dimljenih kobasica i salama.

Za izradu kobasica potrebna vam je sol. Točka. Sama riječ kobasica dolazi od latinske riječi salsus, što znači “slan”. Pročitajte više

Također puno govorimo o natrijevom nitritu, koji se koristi u dimljenom mesu i dimljenim kobasicama. Tu je zbog sigurnosti hrane — može spriječiti listeriju i botulizam — ali i zbog okusa. Zato šunke imaju onaj ružičasti izgled i slan okus. Nisu svi aditivi u kobasicama i salamama loši. Daju bolju vezu. Riječ je o dodacima koji mogu poboljšati teksturu domaće kobasice.

Većina nas svojim kobasicama i salamama želi dodati taman toliko začina da odgovaraju određenom okusu. Za tu svrhu postoje mnogi začini i mirisi. Češnjak, papar, paprika, muškatni oraščić, kumin, mažuran, bobice kleke, lovorov list, piment… svatko mjeri po svom ukusu.

Namjena mrežica za meso je oblikovanje raznih mesnih proizvoda, što rezultira ugodnim izgledom i postojanim oblikom. Rešetka za meso dobra je zamjena za mesarski konac, jer se skuplja tijekom kuhanja i sušenja, što eliminira potrebu za zatezanjem konopa.

Mrežice (5)

Ovitci za salame (5)

Prirodna crijeva (4)

Špage (3)

Začini (12)