Sigurnost i učinkovitost uz najbolje električne žice i trake

Znate li kako optimalno postaviti električnu traku i žicu?

Osim pravilnog izbora električnog pastira i izolatora, ne zaboravite na vodiče (trake, žice,…) za ogradu pašnjaka. Budući da kroz njih teče struja, oni su tim važni za uspješan rad električne ograde pašnjaka.

Stoga je dobro zategnut i vidljiv vodljivi materijal bitan za učinkovitu elektrifikaciju, koja će spriječiti prolaz životinja. Naravno, odabir pravog vodiča ovisi i o vrsti životinje koju želite zaštititi, jer odabir pravog vodiča ima veliki utjecaj na sigurnost vaših životinja.

Materijali vodiča moraju biti vrlo vodljivi, otporni na kidanje te otporni na vremenske utjecaje.Pročitajte više

Pravi izbor vodljivog materijala

Vodljivi materijali sastoje se od kombinacije plastike i metala (pletene žice) ili su izrađeni od 100% metala – oni imaju najveću vodljivost.

Prilikom odabira vodiča, moramo uzeti u obzir sljedeća svojstva:

 • Otpor: pri odabiru pravog materijala vodiča obratite pozornost na otpor u ohm-ima/m (oznaka Ω/m). Što je niža vrijednost otpora u Ohm / m, to će materijal bolje provoditi struju.
 • Maksimalno opterećenje (kg): označava najveće moguće opterećenje ili vučnu silu vodiča koju može izdržati.
 • Broj i debljina vodiča pružaju informacije o vodljivosti. Vodljivost vodiča je bolja s većim brojem vodiča i njihovim volumenom, jer će se time osigurati jači prijenos struje u električnoj ogradi.

Vodiči su na različitim veličinama

Prilikom korištenja vodiča na različitim visinama ograde, moramo obratiti pozornost na sljedeće:

 • Ukupni otpor sustava ograde smanjuje se sa svakom dodatnom razinom vodljivog materijala.
 • Za ograde moramo koristiti isti vodljivi materijal na različitim visinama kako bismo osigurali optimalnu sigurnost životinja na ispaši. Mogu se koristiti različiti materijali za druge vrste životinja.
 • Ako je vodljivi materijal na donjem dijelu ograde prekriven vegetacijom povećava se gubitak energije na ogradi.
 • Na vanjskoj strani pašnjaka preporuča se korištenje vodljivog materijala niskog otpora (zaštita od divljači i grabežljivaca). Ostala područja mogu se zaštititi vodljivim materijalom većeg otpora.

Savjeti za rukovanje vodičem

Ako je vodič:

 • Poderan; koristite spajalice.
 • Obješen; koristite zatezače ili ponovno zategnite vodič na odgovarajuću visinu.
 • Oštećen; nemojte namotati vodič na izolator jer može doći do iskrenja.
 • Natopljen vodom zbog jake kiše ili snijega, postaje teži i opušten. Ako zimi ne koristite pašnjak, jednostavno uvijte vodič na vrpcu ili žicu za zatezanje. To će vam olakšati rad u proljeće i osigurati dulji vijek trajanja.
 • Na različitim visinama; koristite spojne kabele za traku ili žicu.
 • U područjima s jakim vjetrom; smanjite površinu trake izloženu vjetru uvijanjem trake. To će vašu ogradu učiniti stabilnijom.

Odaberite vodič (traka ili žica) Horizont s visokom vodljivošću, otpornošću na kidanje i vremenskim utjecajima. Prilikom odabira uzmite u obzir vrstu životinje koju želite zaštititi i maksimalnu duljinu ograde koju želite dosegnuti. Kada imate određenu grupu proizvoda, pobrinite se da je svaka grupa međusobno najkompatibilnija. Naravno, proizvodi iz različitih skupina također se nadopunjuju u odgovarajućoj kombinaciji s električnim pastirom, izolatorima i drugom opremom za ispašu. Odabirom pravog i kvalitetnog vodiča možete značajno utjecati na sigurnu ispašu vaših životinja.

Prikazuje se svih 23 rezultata

Traka Farmer 20 mm
Bijela
Narančasta

Spojnica za traku aluminij

Od: 0,80 
Spojnica za traku aluminij Horizont je izrađena je od kvalitetnog aluminija i omogućava lakše pričvršćivanje dva kraja trake. Korištenje spojnica

Spojnica za žicu

Od: 0,70 
Pocinčana spojnica za žicu Horizont koristi se za spajanje žica i električnih kabela promjera do 6 mm. Oba kraja žice