Izjava o postupanju s osobnim podacima

Ova politika zaštite osobnih podataka primjenjuje se na korisnike mrežnog mjesta horizont-adria.hr (u nastavku: mrežno mjesto), s kojim upravlja društvo HORIZONT Adria d.o.o., Zagreb, Oranice 134, OIB: 57738820425 (u nastavku: Ponuditelj).

Korisnik je svaka pravna ili fizička osoba koja koristi, odnosno posjećuje predmetno mrežno mjesto. 

Politika privatnosti

HORIZONT Adria d.o.o. Oranice 134, OIB: 57738820425 kao voditelj obrade osobnih podataka obveznik je primjene Opće uredbe o zaštiti podataka (EU) 2016/679 od 27. travnja 2016. (dalje u tekstu: Opća uredba) kao i obveznik Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, te se obvezuje obrađivati Vaše osobne podatke u skladu s istima.

Vezano uz obradu podataka i ostvarivanje prava vezano uz istu možete nas kontaktirati i putem e-maila: horizontadria@gmail.com

Osobni podaci su svi podaci, bez obzira na oblik u kojem su izraženi, a na temelju kojih je moguće identificirati određenu fizičku osobu.  

Ponuditelj obrađuje sljedeće vrste osobnih podataka:

· E-mail adresa,

· Nadimak ili ime i prezime,

· Lozinka,

· Adresa,

· Informacije o naručenom proizvodu,

· Podaci o transakcijskom računu ili Informacije o plaćanju,

· Broj telefona,

· Podaci o narudžbama korisnika, · Web identifikatori kao što su “COOKIES” i IP adresa.

Osnove na temelju kojih Ponuditelj obrađuje osobne podatke

U skladu s člankom 6. Opće uredbe o zaštiti podataka Ponuditelj ima pravo obrađivati osobne podatke u slučajevima kada je – i u mjeri u kojoj je ispunjeno najmanje jedno od sljedećega:

a) Korisnik je pristao je na obradu njegovih osobnih podataka u jednu ili više određenih svrha;

b) obrada je nužna za izvršavanje Korisnikove narudžbe, a na koga se odnose osobni podaci ili se temelji na zahtjevu Korisnika za izvršenje potrebnih koraka prije zaključenja ugovora;

c) obrada je nužna radi poštovanja pravnih obveza Ponuditelja; 

d) obrada je nužna za potrebe legitimnih interesa Ponuditelja ili treće strane, osim kada su od tih interesa jači interesi ili temeljna prava i slobode ispitanika koji zahtijevaju zaštitu osobnih podataka, osobito ako je ispitanik dijete.

Barem jedan od gore navedenih uvjeta navedenih u točkama a) do d) mora biti ispunjen da bi Ponuditelj mogao obrađivati osobne podatke Korisnika.

Svrha obrade osobnih podataka         

Ponuditelj obrađuje osobne podatke Korisnika:

· radi održavanja odnosa s korisnicima, izdavanja računa, slanja proizvoda i obavljanje ugovornih usluga, te za potrebe izvršenja ugovora (učinkovito izvršenje ugovora);

· radi slanja komercijalnih priopćenja i reklamnih poruka kada Korisnik daje suglasnost za tu svrhu (marketing);

· za potrebe izravnog marketinga, ako kupac daje suglasnost u tu svrhu (izravni marketing);

· radi ispunjenje zakonskih obveza koje se odnose na porezno zakonodavstvo (vođenje poreznih i računovodstvenih računa).

Konkretno, Ponuditelj obrađuje i skuplja korisničke podatke prvenstveno u sljedeće svrhe:

· Identifikacija korisničkih profila,

· Identifikacija autora komentara na mrežnom mjestu;

· Sklapanje ugovora / sporazuma o prijenosu materijalnih autorskih prava s autora komentara Pružatelju usluga;

· Komunikacija između korisnika web stranice, između Ponuditelja ii korisnika web stranice,

· Informiranje pojedinaca o aktualnim vijestima i događajima,

· Oglašavanje naših poslovnih partnera.

Izvršenje ugovora

Tijekom postupku registracije Korisnika na mrežno mjesto u svrhu kupovine na daljinu (online), Ponuditelj dobiva neke osobne podatke, a  pri čemu je pružanje takvih podataka potrebna radi izvršenja ugovorne obveze. Prikupljeni podaci obrađuju u svrhu obrade narudžbe: potvrda narudžbe, priprema i isporuka proizvoda, rješavanje reklamacija i druga komunikacija vezana uz kupnju.  U slučaju da korisnik ne dostavi podatke, ponuditelj ne može ispuniti obveze koje proizlaze iz narudžbe, tj. ugovora.

Ako korisnik izvrši kupnju bez prijave na svoj korisnički račun, Ponuditelj obrađuje samo one podatke koji su nužno potrebni za izvršenje njegove narudžbe: ime, prezime, adresa za dostavu, podaci o naručenom proizvodu, podaci o plaćanju te telefonski broj i e-mail adresu u svrhu davanja obavijesti o primitku i obradi narudžbe. Bez ovih podataka ponuditelj ne može izvršiti ugovor i narudžbu. Ponuditelj ne obrađuje navedene podatke u druge svrhe – osim u slučaju naknadne pritužbe Korisnika, te radi izvršenja zakonske obveze, čuvanja izdanih računa u razdoblju 11 godina nakon izdavanja, sukladno knjigovodstvenim propisima. 

Ako korisnik izvrši kupnju kao registrirani korisnik internetske trgovine na mrežnom mjestu  horizont-adria.hr, Ponuditelj pohranjuje podatke o narudžbi korisnika unutar korisničkog profila i koristi ih do otkazivanja korisnika i to u na pravnim osnovama (Podaci registriranih korisnika).

Podaci registriranih korisnika:

Registracijom na web stranici horizont-adria.hr korisnik zaključuje ugovor s Davateljem usluge o pružanju usluga registriranim korisnicima. Isti korisniku daje pravo na upotrebu svog korisničkog profila, gdje se pohranjuju sljedeći podaci:

· Podaci koje korisnik pruža prilikom registracije ili kasnije prilikom dopune profila;

· Ako se korisnik registrira koristeći svoj Facebook ili Google+ račun, Ponuditelju koristi podatke koje mu posreduju Facebook-u ili Google (samo e-mail adresa i korisničko ime), te podaci koje je dao sam korisnik;

· Podaci o kupnjama koje obavlja korisnik kao registrirani korisnik.

Ponuditelj koristi podatke s vašeg korisničkog profila za sljedeće svrhe:

· Za automatsko popunjavanje podataka o kupcu (korisnik ne mora svaki put ispunjavati podatke o adresi za dostavu – također postoji mogućnost prethodnog spremanja i nekoliko adresa, te se prilikom narudžbe samo odabere adresa na koju kupac želi primiti naručeni proizvod – može dodati novu adresu, promijeniti ili izbrisati staru) ;

· korisniku ima mogućnost uvida u u povijest njegovih kupovina, što mu olakšava naručivanje proizvoda koje je naručio više puta;

· Ponuditelja registriranim korisnicima može pripremiti posebne ponude, pogodnosti i promocije koje nudi putem e-maila ili slanjem na kućnu adrese (ako Korisnik za to da privolu prilikom registracije ili kasnije; privolu u bilo kojem trenutku može povući koristeći korisnički profil);

· Ponuditelj može izvršiti interna istraživanja i analize radi poboljšanja usluge i osiguranja  kvalitetnije i povoljnije ponudu na mrežnom mjestu za sve kupce.

Legitimni interesi Ponuditelja

Ponuditelj može obrađivati neke osobne podatke na temelju legitimnog interesa istog društva, pod uvjetom da interesi ili temeljna prava i slobode ispitanika nemaju prednost, a uzimajući u obzir razumna očekivanja ispitanika koja se temelje na njihovom odnosu s Ponuditeljem, kao što je sprječavanje prijevara i mogućih kaznenih djela. 

Privole

Mrežno mjesto horizont-adria.hr (prijava na komercijalno priopćavanje – newsletter):

Korisnik se u svakom trenutku može prijaviti radi primitka newslettera, obavijesti stranice horizont-adria.hr na način: 

· da u prijemni obrazac na mrežnoj stranici unese svoju elektroničku adresu;

· da prilikom registracije korisničkog profili označi kategoriju  “Prijava na newsletter”.

Pružatelj će pretplatnicima na elektroničke adrese slati vijesti,  obavijesti o novim proizvodima, novine povezane s poslovanjem i trenutnim akcijama, promocijama te posebnim ponudama.

Pružatelj će obrađivati osobne podatke korisnika u svrhu slanja newslettera dok korisnik ne opozove odgovarajuću privolu.

Korisnik može povući privolu na primanje newslettera  u bilo kojem trenutku na način opisan u pojedinom newsletteru ili slanjem e-maila na adresu: horizontadria@gmail.com, slanjem pismena na adresu: Horizont Adria d.o.o., Oranice 134, 10000 Zagreb, dok registrirani korisnici svoju privolu mogu povući u svom korisničkom profilu.

Vrijeme čuvanja

Podaci obrađeni za ispunjenje ugovornih obveza čuvaju se do ispunjenja svih obveza proizašlih iz ugovornog odnosa ili do isteka zastarnog roka za pojedinačni zahtjev. Sukladno Zakonu o obveznim odnosima  opći rok zastare za ugovorne obveze iznosi 5 godina.

Zbog zahtjeva poreznog zakonodavstva, računi i povezani osobni podaci čuvaju se 11 godina nakon kraja godine u kojoj je pojedinačna faktura izdana.

Osobni podaci koji se obrađuju uz pristanak korisnika obrađuju se do opoziva Korisnika.  Korisnik može u bilo kojem trenutku podnijeti pisani zahtjev za otkazivanje korištenja i obrade njegovih osobnih podataka, na adresu: horizontadria@gmail.com.

Nakon što se ispuni svrha obrade osobnih podataka ili nakon isteka roka zastare, osobni se podaci uništavaju, brišu ili anonimiziraju.

Sigurnosne mjere radi zaštite sigurnosti

Ponuditelj svim korisnicima osigurava zaštitu osobnih podataka unesenih tijekom registracije, u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Ponuditelj poduzima odgovarajuće tehničke i organizacijske sigurnosne mjere radi osiguranja integriteta podataka i povjerljivosti podataka u skladu s obvezama utvrđenim u Općoj uredbi o zaštiti podataka i mjerodavnim zakonodavstvom.

Poduzete sigurnosne mjere uključuju utvrđivanje i identificiranje pojedinih osoba koje imaju pristup podacima i informatičkim sustavima, bilježenje podataka u sigurnosnim dokumentima, obavještavanje osoba koje imaju pristup informacijama o obvezi neotkrivanja i čuvanja podataka, primjenu sigurnosnih mjera za ograničavanje pristupa neovlaštenim osobama i sprečavanje neovlaštenih upada , pohranu web stranice i njegovih podataka na poslužiteljima unutar Europske unije, vođenje evidencije o incidentima i korištenje sustava za dobivanje sigurnosnih kopija i obnavljanje podataka.

Prijenos svih osobnih podataka zaštićen je sigurnim SSL protokolom.

Međutim, Ponuditelj može otkriti osobne podatke ukoliko isto predstavlja njegovu zakonsku obvezu, ili u dobroj vjeri da je takva radnja potrebna za:

1. osiguravanje poslovanja sukladno zakonskim odredbama ili je isto potrebno izvršiti u sudskom ili drugom postupku;

2. zaštitu i čuvanje prava ili imovine Ponuditelja ili njegovog mrežnog mjesta ;

3. poduzimanje mjera u hitnim okolnostima radi zaštite osobne sigurnosti zaposlenika ili dobavljača, Korisnika ili javnosti.

Ponuditelj se obvezuje i pažljivo, te u skladu sa zakonom zaštititi podatke,  čineći to sukladno  odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka i drugih mjerodavnih propisa.

Prihvaćanjem općih uvjeta i korištenjem mrežnog mjesta, korisnici uzimaju u obzir da Ponuditelj ne može u potpunosti jamčiti sigurnost ili privatnost podataka koji se prenose putem interneta ili elektroničke pošte, te da se Ponuditelj ne smatra odgovornim za svako eventualno nezakonito korištenje podataka osobnih podataka od strane treće osobe. Postoji mogućnost da drugi korisnici, uključujući neregistrirane korisnike, mogu slati, postaviti ili predati uvredljive materijale drugim korisnicima ili da drugi korisnici budu izloženi takvom materijalu. Moguće je i da drugi korisnici mogu zloupotrijebiti osobne podatke kroz upotrebu usluge i neovlašteno ih  koristiti. Ponuditelj je poduzeo sve razumne mjere kako bi spriječio bilo kakvo nezakonito postupanje osobnim podacima korisnika ili bilo kojih trećih osoba. Prihvaćanjem općih uvjeta, korisnici ili članovi slažu se da davatelj nije odgovoran za rukovanje podacima izvršenih od strane treće osobe na koju Ponuditelj nije mogao utjecati. 

Prijenos podataka trećim osobama

Ponuditelj bez izričite prethodne privole korisnika ne može otkriti njihove osobne podatke trećim osobama, osim:

· U slučaju da je to potrebno zbog poštivanja zakonskih obveza Ponuditelja  (npr. objavljivanje osobnih podataka državnim tijelima na njihov obrazloženi pisani zahtjev u vezi s određenim postupcima),

· Vanjski davatelji usluga s kojima Ponuditelja ima zaključene relevantne ugovore za obradu podataka – izvršitelji obrade (npr. Računovodstveni servis, pisač, pošta,) – obrađuju ove podatke isključivo u ime Ponuditelja u svrhu koju on odredi.

Prava korisnika

Korisnicima koji su otkrili svoje osobne podatke pripadaju sljedeća prava:

· Pravo na ispravak,

· Pravo na brisanje (“pravo na zaborav”),

· Pravo na ograničenje obrade,

· Pravo na prenosivost podataka,

· Pravo na prigovor,

· Pravo na pristup podacima.

  1. Pravo na ispravak netočnih osobnih podataka

Korisnik ima pravo od Ponuditelja zatražiti ispravljanje ili dopunu netočnih ili nepotpunih osobnih podataka koji se odnose na njega.

Ponuditelj će bez odlaganja obavijestiti korisnika u slučaju ispravka ili dopune osobnih podataka.

  • Pravo na brisanje / zaborav

Korisnik ima pravo zatražiti trenutno brisanje osobnih podataka koji se na njega odnose.

Ponuditelj će bez odlaganja korisnika obavijestiti o brisanju osobnih podataka. Neke osobne podatke nećemo biti u mogućnosti brisati ako nam, primjerice, neki zakonski propisi nalažu čuvanje Vaših osobnih podataka

  • Pravo na ograničenje obrade osobnih podataka

Korisnik ima pravo tražiti od Ponuditelja  da ograniči obradu njegovih osobnih podataka u slučaju njihove netočnosti, nezakonitosti, prestanka svrhe obrade ili u slučaju podnošenja prigovora.

  • Pravo na prenosivost podataka

Korisnik ima pravo od Ponuditelja zatražiti da mu pruži osobne podatke koji se odnose na njega, te mu se isti pruže u strukturiranom, uobičajeno upotrebljivom i strojno čitljivom formatu i ima pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade bez ometanja.

  • Pravo na prigovor

Korisnik ima pravo na prigovor na način obrade osobnih podataka, u bilo kojem trenutku – iz razloga koji se odnose na konkretnu situaciju ili kada se osobni podaci obrađuju u cilju izravnog marketinga u kom slučaju im pravo zatražiti prestanka takve obrade.

U slučaju prigovora na obradu u marketinške svrhe, Davatelj će odmah prestati obrađivati osobne podatke korisnika u svrhu marketinga.

  • Pravo na pristup osobnim podacima

Korisnik ima pravo dobiti potvrdu o tome obrađuju li se njegovi osobni podaci, te ako se takvi osobni podaci obrađuju, pravo pristup osobnim podacima. Informacije o pristupu uključuju – između ostalog – svrhe obrade, kategorije osobnih podataka o kojima je riječ, primatelje ili kategorije primatelja kojima su osobni podaci bili ili će biti otkriveni. Međutim, to nije bezuvjetno pravo i interesi drugih pojedinaca mogu ograničiti vaše pravo pristupa.

Imate pravo dobiti kopiju osobnih podataka koji se obrađuju. Za daljnje kopije koje ste zatražili, možemo naplatiti razumnu naknadu na temelju administrativnih troškova.

  • Način ostvarenja prava

Pripadajuća prava korisnik može ostvariti pisanim ili elektroničkim zahtjevom Ponuditelju. Zahtjev se može poslati  poštom na adresu Horizont Adria d.o.o. Oranice 134, 10000 Zagreb ili na e-mail adresu horizontadria@gmail.com. Ponuditelj će o zahtjevu odlučiti i o istome obavijesti korisnika u roku od 15 dana od primitka zahtjeva. Ukoliko je za donošenje odluke ili za ostvarenje zahtjeva Ponuditelju potrebno više vremena, o istome će se obavijestiti korisnika. 

Povreda zaštite osobnih podataka

U slučaju povrede zaštite osobnih podataka i u slučaju da je vjerojatno da bi takvo kršenje zaštite osobnih podataka moglo predstavljati značajan rizik za prava i slobode korisnika, Ponuditelj će odmah obavijestiti korisnika.

U slučaju kršenja osobnih podataka, Ponuditelj će obavijestiti nadležno tijelo o kršenju bez nepotrebnog odgađanja, ali najkasnije u roku od 72 sata nakon što postane svjestan povrede osobnih podataka.

Ako niste zadovoljni kako smo obrađujemo Vaše osobne podatke, možete se obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Selska cesta 136, 10000 Zagreb.

Završne odredbe

Sva objašnjenja o obradi osobnih podataka korisnika odnose se samo na uporabu unutar internetske trgovine horizont-adria.hr i ne odnose se na poveznice i integrirane aplikacije kojima korisnik pristupa putem veza koje se mogu pronaći na horizont-adria.hr. Poveznice i integrirane aplikacije imaju svoja pravila i uvjete  o obradi osobnih podataka, koje mogu biti različite. Ponuditelj preporučuje da se korisnici prije korištenja pojedinačne poveznice, internetske  stranice / aplikacije upoznaju s pravilima o obradi osobnih podataka na ovim stranicama / aplikacijama.

Opće informacije

Ponuditelj može ažurirati Pravila o privatnosti. Kad to učini, promijenit će datum zadnje promjene koji je prikazan u politici privatnosti.

U slučaju pitanja, nejasnoća i ostvarivanja prava na području osobnih podataka, korisnik može kontaktirati Voditelja obrade na:

Horizont Adria d.o.o. Oranice 134, Zagreb; e-mail: horizontadria@gmail.com

Kolačići

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi omogućili najbolje korisničko iskustvo, koriste se za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše stranice i korištenje njegovih značajki i / ili usluga i ne mogu se isključiti u sustavu. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga, te se isti aktiviraju tek nakon što posjetitelj da privolu za korištenje. 

Odredbe ovog poglavlja o kolačićima dio su Pravila o privatnosti web stranice. Ponuditelj koristi kolačiće radi pružanja svojih usluga. Pregledavanjem web stranice, Korisnik prihvaća korištenje  kolačiće i pravila navedena u ovom odjeljku.

S obzirom da u slučaju daljnje uporabe mrežnog mjesta te njegovih usluga i sadržaja znači prihvaćanje uvjeta iz ovog pravila i njegovih naknadnih ažuriranja, Pružatelj preporučuje provjeru ažurnosti sadržaja ovog poglavlja.

Što su kolačići?

Kolačići su male datoteke koje Vaš preglednik sprema na Vaše računalo ili mobilni uređaj prilikom posjete našem Internet mjestu Kolačići, između ostalog, omogućuju pohranu i dohvaćanje podataka o navikama korisnika i, ovisno o informacijama koje sadrže i načinu na koji se računalo koristi, mogu se koristiti za prepoznavanje korisnika.

Zašto se koriste kolačići?

Kolačići se koriste radi boljeg razumijevanja kako posjetitelji reagiraju na sadržaj mrežnog mjesta i u svrhu  poboljšanja korisničkog iskustva.

Koji kolačići se koriste na mrežnom mjestu?

Za dobivanje i analizu navigacijskih podataka koristi se aplikacija: Google Analytics: www.google.com/analytics/ i www.google.es/intl/es/analytics/privacyoverview.html. Dobiveni podaci koriste se za poboljšanje vlastitih usluga i za pružanje usluga drugima. Ovaj alat ne dohvaća podatke o imenima i prezimenima korisnika ili adresi e-pošte s koje se povezuju. Dobivene informacije odnose se na broj posjećenih internetskih stranica, korišteni jezik, društvene mreže u kojima se objavljuju vijesti Ponuditelja, mjesto na kojem je dodijeljena IP adresa s koje korisnici pristupaju, broj korisnika koji posjećuju web stranicu, učestalošću i učestalošću posjeta, vrijeme posjete, vrsta preglednika, operater ili vrste terminala s kojeg se obavlja posjeta. Ove informacije koriste se za poboljšanje internetske stranice, otkrivanje novih potreba i za procjenu poboljšanja koja je potrebno poduzeti kako bi se korisnicima pružila bolja usluga.

Mrežno mjesto  također koristi sesijske kolačiće koji su potrebni za rad web stranice. One se preuzimaju na računalo korisnika prilikom posjećivanja stranice i brišu se kada korisnik zatvori preglednik. Također, koriste se nužni kolačići koji osiguravaju rad osnovnih funkcija web stranice, kao što je košarica internetske trgovine. Za korištenje nužnih kolačića nije potrebna privola posjetitelja. 

Kako odbiti kolačiće?

Ako korisnik želi dati dopuštenje, utvrditi koji kolačići se koriste, blokirati ili izbrisati kolačiće koji su instalirani na njegovom računalu, to može učiniti konfiguriranjem opcija preglednika instaliranog na njegovom računalu. Detaljnije informacije, ovisno o pregledniku, mogu se naći na sljedećim web mjestima:

Firefox: support.mozilla.org/en/kb/habilitar-y-desabilitar-cookies-que-los-sitios-we

Chrome: support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=es&answer=95647

Explorer: windows.microsoft.com/es-es/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9

Safari: support.apple.com/kb/ph5042

Opera: help.opera.com/Windows/11.50/es-ES/cookies.html