BLOG

U tri koraka do odgovarajućeg električnog pastira

Električna ograda je najjednostavniji i najekonomičniji način ograđivanja životinja unutar pašnjaka ili sprječavanja ulaska divljih životinja u pašnjake, polja, voćnjake i druga područja gdje bi mogle prouzročiti ekonomsku štetu ili ugroziti naše životinje. Stoga je odabir pravog električnog pastira vrlo važan.

Kako biste sigurno ogradili životinje i zaštitili usjeve od divljači, prije kupnje prikladnog električnog pastira potrebno je odgovoriti na tri ključna pitanja.

 • Koji izvor napajanja električnog pastira odabrati?
 • Koliku površinu želimo ograditi?
 • Za kakvu životinju je električni pastir?

Koji izvor napajanja električnog pastira odabrati?

Prilikom odabira električnog pastira najprije odaberite izvor napajanja. U slučaju električnih pastira, Horizont se razlikuje između pastira za priključenje na mrežu od 220 V (oznaka N), akumulatorskih električnih pastira (oznaka A), električnih pastira na baterije (oznaka B) i pastira na solarne panele (oznaka S).

Ako je vaš pašnjak u blizini gospodarske zgrade s mrežnim napajanjem, pastir za priključenje na mrežu od 220 V je najbolje rješenje za vas. Ako je pašnjak udaljen od zgrada, imate mogućnost napajanja od 9V ili 12V baterija. Ovo su lagani i praktični pastiri, laki za nošenje. Ako trebate više energije, preporučamo bežične pastire s 12V baterijskim napajanjem. Mogu se koristiti u kombinaciji sa solarnim panelima. Imajte na umu da su vam potrebni snažniji električni pastiri za tvrdoglave životinje. Životinje koje je teže držati u ogradi su sve divlje životinje, ovce, koze i perad. Konje, goveda, svinje i domaće životinje lakše je držati.

Koliku površinu želimo ograditi?

Izbor električnog pastira ovisi i o konačnoj duljini električne ograde.

Različite vrste životinja trebaju različite visine ograde kako bi osigurali njihovu sigurnost. Stoga pri izračunu konačne duljine električne ograde moramo uzeti u obzir veličinu površine koju želimo ograditi te u koliko nivoa će biti ugrađena električna žica ili izolacijska traka. Ne smijemo zaboraviti ni eventualnu podjelu pašnjaka na manje dijelove i proširenje pašnjaka u budućnosti.

Ugradnja električne ograde bi se trebala voditi po označenim visinama kao na slici.

Za kakvu životinju je električni pastir?

Svaka vrsta životinja ima svoje karakteristike i različito reagira na električne impulse.

Imajte na umu da su vam potrebni snažniji električni pastiri za tvrdoglave životinje. Životinje koje je teže držati u ogradi su sve divlje životinje, ovce, koze i perad. Konje, goveda, svinje i domaće životinje lakše je držati.

Važno je odrediti kakav nam je kapacitet električnog pastira potreban. Odaberite električnog pastira s dovoljno energije (energija impulsa) i visokim naponom. Općenito je:

 • Pašnjački aparat s niskom impulsnom energijom, t.j. ispod 0,2J pogodan je za osjetljivije životinje (konji, goveda itd.), kratke ograde, s niskim rastom trave
 • Strojevi za ispašu s pulsnom energijom do 5J prikladan je za životinje koje je teže držati u ogradi, s normalnim rastom trave
 • Uređaji za pašnjake s impulsnom energijom iznad 5J prikladan je za neosjetljive životinje (ovce, koze i sl.) te duže ograde s višim travnatim pokrivačem

Horizont električni pastir grupira se prema snazi ​​i složenosti uporabe:

 • Trapper: pogodan za male i jednostavne električne sustave
 • Farmer: pogodan za mirne životinje na ispaši i održavane pašnjake
 • Hotshock: pogodan za robusne životinje i za odvraćanje divljih životinja
 • Ranger: pogodan za zahtjevne uvjete i suha tla
 • Turbomax: električni pastiri visokih performansi za najzahtjevnije uvjete

Osim energije, važan je i dovoljno visok napon, inače neće doći do prijenosa struje. Važan je napon električnog pastira u trenutku dodirivanja životinje. Minimalni napon mora biti najmanje 2000V (za osjetljive životinje). Za životinje s dužom dlakom i tvrdoglave životinje prikladan je napon između 3000V i 4000V ili više.

Ovakvi simboli životinja na pojedinim proizvodima u našoj online trgovini olakšavaju prepoznavanje za koje se vrste preporučuje električni pastir.

Sve navedene preporuke moraju se poštivati ​​radi zadovoljstva uzgajivača i sigurnosti domaćih životinja. Ne zaboravimo, međutim, vrlo važan čimbenik u radu pastira, a to je uzemljenje. Čak ni najjači pastir neće raditi kako treba ako ga se ne potrudimo ispravno uzemljiti. Što je snažniji stroj za ispašu to je potrebnije kvalitetnije uzemljenje.

Za uzemljenje će vam trebati kabel za uzemljenje i šipka za uzemljenje (pocinčana). Krug je zatvoren i struja je dobra kada je krug prekinut preko uzemljenja. Uzemljenje se izvodi tako da se kabel za uzemljenje od stroja za ispašu povuče do šipke za uzemljenje i tako uspostavi veza između stroja i tla. Vrlo je preporučljivo da se štap zabije u dovoljno vlažno tlo.

Nadamo se da vam je blog bio od koristi i olakšao vam odabir pravog električnog pastira. Ukoliko blogom nismo uspjeli odgovoriti na Vaša pitanja i dileme, uvijek smo Vam na raspolaganju. Inače, provjerite našu ponudu visokokvalitetnih Horizont električnih pastira.

 

Back to list