BLOG

Sve što trebate znati prije kupnje električnih škara

Zašto uopće šišamo životinje?

Često se pitamo zašto se kućni ljubimci i naši ljubimci šišaju. Postoje neke zablude da šišanje dlake ili vune nije potrebno, jer same životinje to mijenjaju. Međutim, to nije slučaj.

Pripitomljavanjem smo životinje uzgajali prema namjeni. Na primjer; ovce nam daju meso, mlijeko i vunu. Više nemaju iste sposobnosti mijenjanja vune kao prije pripitomljavanja i selekcije za određenu proizvodnju.

Dopustite da vam prvo predstavimo zašto se svaka životinjska vrsta šiša.

Šišanje ovaca

Gotovo sve pasmine ovaca trebaju šišanje. Zimi vuna služi za grijanje životinja i neophodna je za zdravlje. Ljeti je obrnuto, životinji je neugodno vruće ispod krzna. Razna prljavština s kojom životinje dolaze u kontakt može se zaplesti u vunu i uzrokovati nelagodu i razvoj bolesti.

Ovce se strižu sezonski, dva puta godišnje, u proljeće i jesen, kada su temperature dovoljno visoke. Topliji dani također povoljno utječu na smanjenje nakupljanja lanolina na škarama. Bez obzira na godišnje doba šišanja ovaca, električne škare EVO bit će odličan odabir.

Električne škare evo

Šišanje pasa

Naši kućni ljubimci zaslužuju odgovarajuću frizuru prema pasmini (shih tzu, koker španijel, pudla, maltezer, yorkshire terijer,…) i za izložbene svrhe. U ljetnim mjesecima, međutim, možemo spasiti pse od nepotrebnog pregrijavanja.

Pritom pazimo da tijekom šišanja ne skinemo poddlaku, već samo gornju dlaku.

Možete birati između Heiniger MIDI (za veće pasmine) i MINI (za manje pasmine ili vrlo prikladan za teško dostupna mjesta) za šišanje područja oko repa, očiju i šapa. Za ostale dijelove trupa dostupni su i SAPHIR Basic, Cord ili Style modeli s nešto širom oštricom.

Šišanje konja

Konji sa srednjom ili visokom aktivnošću zimi trebaju prvo šišanje u listopadu (i tamo do veljače), kada počinju dobivati ​​zimsku dlaku zbog čega se pretjerano znoje. Budući da se konji ne mogu brzo sušiti, skloni su prehladama, jer im je potrebno duže da se osuše zimska dlaka.

Skidanjem zimskog kaputa električnim škarama Progress ovi problemi će nestati. Tu su i prednosti svakodnevne njege konja.

Trkače konje šišamo cijele godine. Uklanjanjem zaštitne zimske ili ljetne dlake, međutim, ne zaboravite na odgovarajuće prekrivače.

Sišanje goveda

Jedina potreba za šišanjem goveda je u području vimena i bočne strane trbuha, te između repa i stražnjih nogu. Šišaju se uglavnom za razne stočarske izložbe. Ovaj posao će vam biti olakšan s električnim škarama Heiniger Xplorer, koje se mogu koristiti i na konjima.

Kako započeti šišanje životinja?

Svaka životinjska vrsta ima malo drugačije postupke njege, ali osnovni savjeti ostaju isti:

  1. Na internetu ima puno video sadržaja. Pažljivo istražite osobe koja izvode šišanje te pogledajte primjere .
  2. Prije šišanja vježbajte smirenost, poslušnost naredbama i upoznavanje životinja sa strojem za šišanje. S ovcama naučite pravilne tehnike obaranja ovaca na zemlju. Ne želimo da životinje budu pod stresom.
  3. Kada prvi put šišate životinju, uz sebe imajte iskusnu osobu koja će vas voditi kroz proces.
  4. Nabavite odgovarajuće Heiniger električne škare.
  5. Odaberite pravi nož.
  6. Prije šišanja, dlaku ili vunu održavajte što je moguće čišćom i suhom. Nikad mokru!
  7. Pazite da ne ozlijedite životinju. Većina ozljeda nastaje zbog nedostatka iskustva u šišanju, jurnjavi, naglim pokretima životinja i neadekvatnoj opremi.
  8. Rezovi trebaju biti ujednačeni i ravni, a oštrica paralelna s kožom.
  9. Ne zaboravite nanijeti ulje na glavu škare i noževe prije upotrebe i svakih 10-15 minuta tijekom šišanja kako se ne bi isušili.
  10. Noževe treba redovito čistiti četkom.
  11. Očistite i podmažite mašinicu za šišanje prema preporukama proizvođača.

Sada kada znate zašto se životinje šišaju i znate početne postupke, dopustite nam da vam pomognemo s pravim odabirom Heiniger električnih škara.

Odaberite prave električne škare

Baterijske, električne i akumulatorske škare

Heiniger baterijske škare za punjenje omogućuju nam slobodu tijekom rezanja, jer nas u radu ne ometa kabel. Stoga su prikladni za plašljive životinje. Akumulatorskim škarama lako se odmičemo. Akumulatorske škare pružaju 80 do 120 minuta neprekidnog rezanja i brzo punjenje za manje od 60 minuta.

U slučaju da strižete puno životinja u jednom danu i imate mogućnost priključivanja na mrežu od 230 V, preporučili bismo vam električne škare Heiniger Evo i Heiniger One. Ostale električne škare prikladne su samo za manje dnevno opterećenje kako se škare ne bi pregrijale i posljedično ne bi uništile motor.

Za šišanje ovaca imamo i akumulatorske škare S12, koje se spajaju na 12V bateriju (50Ah). Iznimno su prikladni na terenu jer omogućuju vrijeme rada od 4 do 5 sati.

Švicarska tvrtka Heiniger nedvojbeno je jedan od sinonima za kvalitetu u području šišanja životinja. Značajke proizvoda su: jednostavnost korištenja, brzina rezanja i izdržljivost uređaja.

Kako odabrati prikladne noževe?

Kod odabira noževa najvažnije je, bez obzira na vrstu životinje koju režemo, da su oštrice uvijek čiste, oštre i dobro podmazane.

Ovce i koze

Sve škare Heiniger električnim škarama imaju dva noža, gornji i donji.

Heiniger elektricne skare

Češalj je duži donji nož koji klizi po tijelu i odvaja vlakna vune. Također ravna vunu prema gore, što olakšava rezanje. Češljevi se razlikuju po širini, debljini, poravnanju vrhova, obliku te broju i duljini zuba.

Zaobljeni vrhovi omogućuju bolji pristup debljim i grubljim vlaknima vune te su napravljeni da skupljaju dodatnu vunu na rezu. To znači da nam je potrebno manje zamaha da završimo rez nego kod noževa s ravnim vrhom. Ravni vrhovi noževa drže ravnomjerniji razmak i manje režu jednim potezom.

Nalijevoj slici je nož sa zaobljenim vrhovima, a na desnoj nož s ravnim vrhovima.

Donji nož ima 9 ili 13 zubaca. Što više zubaca ima, to je rez precizniji, a samim time i nešto sporiji.

Noževi imaju kratki (3 mm), srednji (4 mm i 5 mm) i dugi vrh (6 mm i 7 mm). Za ovce s njegovanom, otvorenom vunom koriste se kraći vrhovi. Najčešće se koriste noževi sa srednjim vrhom, jer su prikladni za gotovo sve vrste vune. Duži vrh se koristi za opružno šišanje s većom količinom vune.

Češljevi su dostupni u punoj debljini ili s oznakom Run in. Češljevi pune debljine imaju nešto deblje zupce, a time i duži vijek trajanja, jer se mogu oštriti nekoliko puta. Run in češljevi imaju tanje zupce i omogućuju lakši ulazak u vunu.

Svaka vrsta noža ima prednosti i nedostatke. Ne postoji univerzalno mišljenje o tome koji je bolji od drugog. Nema ništa loše u noževima s ravnim vrhom jer su jednostavni za korištenje i smanjuju mogućnost posjekotina. Također su prikladniji za početnike.

Gornji noževi imaju 4 zuba. Što je nož deblji, to je kvalitetniji i može se više puta oštriti.

Goveda i konji

Škare za goveda i konje također imaju donji i gornji nož. Donji nož ili češalj – onaj koji je bliži koži na životinji je fiksiran i pričvršćen na kućište. Gornji se pak nož pomiče, odnosno križa donji uz pomoć osovine i ručke. Razmak između noževa podešava se podesivom glavom.

Heiniger set električnih škara ima brojeve 31F/15, 31/15 ili 31/23. To znači broj zubaca na noževima i omogućuje precizno rezanje na duljinu dlake od 1-2 mm ili 2-4 mm.

Male životinje

Saphir univerzalni noževi prikladni su za šišanje malih životinja. Na noževima ćete primijetiti brojeve #40, #10, #8.5, #5, #4F. Veći broj predstavlja šišanje na kraću duljinu dlake. Dakle, broj #40 namijenjen je veterinaru za brijanje životinje. U donjem dijelu je upisana duljina dlake u mm koja ostaje nakon šišanja.

Povoljno rješenje je da sami šišate svoje životinje. Time ćete uštedjeti mnogo novca na redovitoj njezi vaših ljubimaca.

Švicarska kvaliteta, sigurna uporaba i preciznost osnovne su karakteristike Heiniger proizvoda. Šišanje životinja bit će manje naporno, a vi ćete nakon posla biti odmorniji i zadovoljniji, kao i vaše životinje. Pozivamo vas da kupite Heiniger škare u našoj online trgovini!