BLOG

Kako odabrati pravi izolator za električnu ogradu

Jeste li znali da vaš električni pastir može biti prejak za određeni izolator?

Visok električni napon u električnoj ogradi preduvjet je sigurnog stočarstva. Horizont izolatori moraju vrlo dobro izolirati, posebno za jače električne pastire.

Zadaća izolatora je izolirati vodljivi materijal (traku ili žicu) od šipke ili drvenog stupa i tla. Izolator sprječava kontakt između tla i ograde i tako se električni napon nalazi samo u vodljivom materijalu.

Prilikom postavljanja električne ograde postoji bezbroj mogućnosti, pa će odabir pravog Horizont izolatora biti presudan.

Kako biramo vrstu izolatora?

Okrugli/linearni izolator drži vodljivi materijal (traku ili žicu) na istoj visini i uz ogradu, čime se povećava stabilnost električne ograde. Mala površina izolatora onemogućuje životinjama naginjanje i dodirivanje izolatora te mogućnost njegovog savijanja.

Kutni izolator prikladan je za postavljanje kutova gdje dolazi do napinjanja vodljivog materijala. Obično imaju ugrađeni metalni nosač koji apsorbira vlačne sile trake ili žice. Ugrađujemo ga na drveni stup koji omogućuje stabilnost ograde u svim vremenskim uvjetima (jaki udari vjetra, snijeg, ().

Izolatori za držanje udaljenosti imaju vodilicu udaljenu od točke vijka izolatora. Duljina vijka osigurava veću udaljenost stupa od vodiča, čime se štiti već postojeća ograda. Ograda će trajati dulje, jer korištenje ovih izolatora sprječava da se životinje naslanjaju na ogradu i grize drvene kolce.

Izolator za držanje udaljenosti može se ugraditi s unutarnje ili vanjske strane drvenog stupa. Obje opcije ugradnje izolatora zaštitit će vaše životinje. Vanjsko pričvršćenje izolatora na drveni stup onemogućuje prolazak divljih životinja na pašnjak.

Zatezni izolator se koristi na početku/kraju dijela ograde ili se koristi kao kutni izolator. Pogodno za žicu promjera do 8 mm. Omogućuje da žica uvijek bude pravilno zategnuta unatoč vremenskim prilikama.

Prikladnost Horizont izolatora s obzirom na vodljivi materijal

Kao što je spomenuto, glavna uloga izolatora je izolirati vodič od stupova. No, također je važno da izolator dobro podupire vodljivi materijal, tj. da vodič čvrsto stoji na stupovima.

To znači da se pri odabiru odgovarajućeg izolatora mora uzeti u obzir i debljina (širina) vodljivog materijala. Stoga preporučamo da na okruglom izolatoru ne koristite debelu žicu (od promjera 6 mm). Okrugli izolatori namijenjeni su za tanje žice. Nepravilna uporaba oštetit će izolator i oslabiti zaštitu životinje.

Treba li vodljivi materijal biti fiksiran ili “slobodan”?

U područjima s jakim vjetrom preporučamo korištenje izolatora na koje je vodljivi materijal pričvršćen vijkom ili zatvaranjem izolatora. Omogućuju čvrsto prianjanje vodljivog materijala na izolator.

“Slobodni” izolatori, tj. izolatori za koje vodič nije pričvršćen vijkom ili zatvaranjem izolatora koriste se za stabilne kutne stupove ili za linijske izolatore. Prednost “slobodnih” izolatora je nepotrebno podešavanje vodljivog materijala na svakom izolatoru. To se mora učiniti na svakom fiksnom izolatoru. Izolatori slobodnog hoda stoga su prikladni za ugradnju dužih ograda.

Kako je izolator pričvršćen?

Ušarafljivanje

  • Vijčani izolatori se pričvršćuju na zidove od drveta, plastike ili kamena uz pomoć izolatorskog odvijača i akumulatorskog odvijača. Jedinstvena drvena nit sprječava pucanje drva i time osigurava iznimno sigurno prianjanje.

Uz pomoć vijka ili čavla

  • Izolatori bez navoja za drvo pričvršćuju se na drveni kolac ili šipku čavlima ili vijcima. Kao i u prethodnom slučaju, osigurava dobro i sigurno pristajanje.

Spajanje na šipku

  • Izolatori  za šipku se lako postavljaju na šipku bez dodatnih alata.

Kako odabrati izolator prema kapacitetu električnog pastira?

Električni pastiri koji imaju veću snagu i performanse su:

  • Hotshock: pogodan za robusne životinje i za odvraćanje divljih životinja
  • Ranger: pogodan za zahtjevne uvjete i suha tla
  • Turbomax: električni pastiri visokih performansi za najzahtjevnije uvjete

Uz navedene električne pastire preporučamo odabir vrhunskih izolatora. Problem može nastati ako imate kraću ogradu, lošiji izolator i jači električni pastir. U tom slučaju, izolator ne zadržava električni napon u vodljivom materijalu i preko njega se prenosi energija u tlo umjesto na električnu ogradu.

Preporučujemo odabir vrhunskih Horizont izolatora koji su dodatno ojačani i izrađeni od kvalitetne i izdržljive plastike:

Dakle, doznali smo nešto više o Horizont izolatorima! Svo znanje koje ste stekli vrijedno upotrijebite prilikom postavljanja svojih kraćih i dužih električnih ograda s vrhunskim Horizont izolatorima.

Nadamo se da vam je blog olakšao izbor i da ćete brzo moći pronaći pravi izolator koji će zadovoljiti vaše zahtjeve. Ne zaboravite još danas provjeriti ponudu izolatora u našoj online trgovini horizont-adria.

Back to list